Ako se briješ "tamo dole", pročitaj ovo

Uklanjanje stidnih dlačica verovatno je deo ulepšavanja koji dame najviše mrze. Dok neke devojke depiliraju ovaj deo tela, oko 90 odsto njih stidne dlačice uklanja brijačem, što može da bude opasno.


"Žene ne razumeju rizik koji donosi brijanje intimnog dela tela, zbog toga što brijač ne predstavlja nikakvu opasnost za brijanje ostalih delova tela", objašnjava dr Andrea De Marija.
Studija sprovedena u Americi pokazala je da čak 87 odsto žena u potpunosti ili delimično uklanja stidne dlačice brijačem. Problem je u tome što je koža na ovom delu tela izuzetno osetljiva - mnogo osetljivija od kože na nogama, na primer, zbog čega se od brijanja mogu formirati mikro rane - povrede koje ne moraju uvek biti vidljive.

Međutim, to što su rane male, ne znači i da su bezopasne. Na ovom delu tela nalaze se znojne žlezde, što znači da je površina vlažna i mračna, a samim tim i pogodna za razvoj bakterija, naročito ako imate malu ranu kroz koju će bakterije i virusi ući. Dakle, "devojke su usled brijanja intimnog dela tela podložnije različitim infekcijama, uključujući i polno prenosive bolesti", objašnjava De Marija.
Pojedini stručnjaci smatraju da devojke ne bi uopšte trebalo da uklanjaju stidne dlačice, jer ih one štite od infekcija, ali ukoliko ipak ne želite "donju frizuricu", De Marija savetuje da svaki put koristite novi brijač.
Takođe, nakon tuširanja vodu samo blago pokupite peškirom, nemojte trljati kožu jer je osetljivija sada kada ste uklonili dlačice. De Marija savetuje i da nosite pamučne gaćice, kako bi koža mogla da "diše".


(MONDO)

0 komentari:

Objavi komentar